Basta är bra för hjärtat

Bastu är ett avkopplande och stressbekämpande terapimedel som är till hjälp inom många hälsoproblem. Även om alla olika typer av bastu (finsk, ång-, infraröd och rökbastu mm.) har rengörande och hälsobringande verkan, kan bad i olika bastur ge olika upplevelse och effekt.  Att basta kan vara riktigt bra för hjärtat. Män som bastar har mindre risk att dö av hjärtsjukdomar. Det visar en ny undersökning som forskare i Finland gjort. Forskarna har undersökt över två tusen män i 20 år. Ju oftare de bastade, ju mindre risk var det att de skulle dö av hjärtinfarkt eller andra problem med hjärtat. När du bastar så öppnas dina porer ordentligt och du blir verkligen ren på djupet. Jag skrubbar med en hårdare skrubbsvamp, efter att ha suttit i värmen i ca 20 minuter. Sen bastar jag lite till, och skrubbar mig igen. Att du ser slankare ut efter några dagars bastning är också en fördel (då du förlorar mycket vätska).

Leave a Reply